Mælketænder

Katte og hunde fødes - som vi mennesker - uden tænder.

Efter ca. 2-3 uger begynder mælketænderne at komme frem, og når hvalpene/killingerne er omkring 12 uger gamle, begynder mælketænderne at blive erstattet af de blivende tænder. De allerbagerste kindtænder (molarer) skiftes dog ikke. De sidste tænder skiftes, når hvalpen/killingen er omkring 6-7 måneder gammel. Store hunderacer har ofte et tidligere tandskifte end små hunderacer og katte generelt tidligere tandskifte end hunde.

Nogle gange falder mælketanden ikke ud, når den nye tand bryder frem, og man vil derfor se, at der sidder to tænder på samme plads. Dette giver anledning til problemer i mundhulen for hunden/katten. Der er ikke plads til den nye blivende tand på den rigtige plads, og den vil derfor komme til at sidde lidt skævt i forhold til de andre tænder, og kan give anledning til smerte, ubehag og forkert bid.

Samtidig vil de to tænder sidde så tæt op af hinanden, at der vil sætte sig en masse madrester og plak og medføre tandkødsbetændelse og efterfølgende parodontose.

Mange små hunderacer er særligt disponeret for tilbageholdte mælketænder, men det kan ses ved alle racer, og det er derfor vigtigt at holde godt øje med tandskiftet hos hvalpen og reagere, hvis den nye tand er på vej frem, uden at den anden er faldet ud.

Hvis der er tilbageholdte mælketænder, er det vigtigt, at de bliver opereret ud inden, der kommer permanent skade på den blivende tand.


[Hjørne-mælketand og den nye blivende tand foran]

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.