Tandrens af hund og kat

hundetænder kattetænder

Ligesom mennesker danner dyr også plak på tænderne, som er en blanding af spyt, bakterier, affaldsprodukter fra bakterier, cellerester fra mad etc.

Vigtigheden af tandrens til hunde og katte

Hvis plak ikke bliver fjernet, forkalker den og kaldes for tandsten. Ved tilstedeværelsen af tandsten er der risiko for, at bakterierne får endnu bedre mulighed for at sætte sig fast og opformere sig. På sigt fører dette til en infektion i tandkødet, hvor tandens fæste i kæben (periodontium) er under risiko for at blive ødelagt. Derved opstå lommer omkring tanden (parodontose). Af denne grund er en tandrens til både katte og hunde vigtige for at forebygge infektioner.

Yderligere er der i svære infektionstilstande risiko for, at bakterier spredes til blodbanen og inficerer hjerte, nyrer etc.

Hvordan foregår en tandrensning?

Ved en tandrensning af hundens/kattens tænder bliver tandstenene fjernet ved hjælp af en ultralydsrenser. Alle tænder bliver tjekket for lommedannelse og andre lidelser, og i tilfælde af lommer bliver disse også renset i dybden. Til sidst bliver tænderne poleret for at udsætte dannelse af ny plak. I visse tilfælde er tandlidelserne blevet så omfattende, at det er nødvendigt at trække de afficerede (dårlige) tænder ud. Hvor mange tænder, det er nødvendigt at fjerne, kan først endeligt vurderes under selve tandbehandlingen.

Tandrensning og tandudtræk i fuld narkose

Hos ældre og/eller svækkede patienter kan det anbefales at få foretaget en blodprøve, før hunden/katten lægges i narkose, hvormed eventuelle nedsatte organfunktioner (f.eks. nyrer, lever) kan opdages, og der dermed kan tages specielle hensyn under bedøvelsen.

Patienten sendes hjem samme dag og afhængigt af, hvor omfattende problemerne/indgrebet har været, kan der gives medicin med hjem.

Hunden/katten vil være meget træt resten af dagen, og kan være lidt øm i munden. Det kan derfor være en fordel at give vådfoder eller blødt foder de første dage.

Hvis der endnu ikke er dannet tandsten, er det muligt at fjerne plak ved daglig tandbørstning, (se under forebyggelse), men er tandsten først til stede, vil en antibiotika-behandling end ikke kunne fjerne infektionen i tandkødet, før årsagen (tandstenen) er fjernet ved ultralydsrensning.

Kontakt os i dag for booking af tid 

Hos Ribe Dyreklinik tager vi ansvar for dine dyr. Derfor har vi dyrlæger som er specialiseret i tandrensning af hunde og katte. Vi tilbyder tandrensning på vores klinik i Ribe nær Esbjerg og Bramming. Har du spørgsmål til behandlingen, er du mere end velkommen til at kontakte os på telefon: 75410300 eller sende os en mail på info@ribedyreklinik.dk. vi ser frem til at høre fra dig.


[Slem parodontose med tab af knoglevæv]


[Ultralydsrensning af tænderne]

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.