Sygdomme, hudpåvirkning

Sygdomme, der kan påvirke huden

De hyppigste underliggende sygdomme, som kan give anledning til forandringer i huden er:

- hormonelle lidelser, hvor årsagen skyldes en for høj eller for lav produktion af hormon i kroppen(stofskiftehormon, binyrebarkhormon, kønshormoner)

- organlidelser, hvor organets funktion er påvirket eller nedsat. Dette medfører manglende udskillelse, produktion eller omdannelse af de stoffer som organet normalt tager sig af(nyre og lever).

- blodsygdomme, der giver anledning til blødninger eller immunreaktioner i huden(autoimmun blodsygdom, parasitinfektion, lægemiddelreaktion, toksin (giftstof) påvirkning).

Hvis vi har mistanke til, eller vil have udelukket, at hunden eller katten kan have en underliggende sygdom, vil det første skridt være udtagelse af en blodprøve. Denne blodprøve er en screening af kroppens enzymer, salte og mineraler, som samlet kan give et billede af, hvad der foregår i kroppen.

Hvis man ikke har fået en akuttid samme dag hos dyrlægen, er det altid en god ide, at komme med et fastet dyr til undersøgelse. Det kræver, at man undlader, at give dyret morgenmad. Vand tilbydes som normalt. En fasteblodprøve giver de bedste værdier, at vurdere patienten på.

Hvis der er forskydninger i normalværdierne, kan der blive tale om udvidede blodundersøgelser eller en blodtest. Ved en blodtest stimuleres patienten med et medicin og man måler før- og efterværdien af et givent enzym eller hormon. I et sådant tilfælde kræver dette en indlæggelse på klinikken, typisk en formiddag.

Med vores nye laboratorium i huset har vi muligheden for at tilbyde screeningsblodprøver ved f.eks. den årlige sundhedsundersøgelse, for at kunne fange nogle af de "snigende" sygdomme. Her køres blodprøven samme dag, og svaret har vi hidtil kunne give inden for ½-1time.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.