Eksem

Eksem/udslæt og infektioner

Denne gruppe af patienter udgør vores største gruppe, når vi taler hud.

Der er rigtig mange årsager til, at hunden eller katten klør, slikker, gnubber, gnaver, ryster på ørerne, kører på enden, bruger sofabordet eller dørmåtten som rygkradser, fælder skæller eller får hårløse områder.

Her angives nogle af de hyppigste årsage: 

- parasitter (lopper, skab, øremider, pelsmider, lus, hårsækmider, orm)
- svampeinfektioner (ringorm, gærsvamp)
- allergi (medfødt, erhvervet, fødemiddel, kontakt)
- bakterielle infektioner (stafylokokker, pseudomonas)
- autoimmune lidelser (hvor kroppen reagerer mod sig selv)
- hudkræft
- racespecifikke arvelige sygdomme

 
[Rødme i huden]

Da alle disse ovenstående årsager kan ligne hinanden på patienten, vil videre undersøgelser være nødvendigt.

Undersøgelser i form af hudskrab, celleprøve, vævsprøve(biopsi), aftryk og dyrkning fra forandringer, gør det muligt, at lede efter årsagen i vores eget laboratorium eller indsende prøver til f.eks. histologi (vævsprøver), dyrkning og resistensundersøgelse.

I udredningen af allergipatienter, kan der også udover hudundersøgelser, blive tale om at udtage en blodprøve, hvis vi har mistanke til, at patienten er allergisk for noget i sine omgivelser.

Behandling af disse patienter er afhængig af årsagen til problemet, og derfor kan der ikke her gives en fyldestgørende beskrivelse. Der kan endda være forskellige behandlingsvalg af hunde med samme lidelse, da hundene ikke nødvendigvis har de samme slags forandringer. Især hvis vi taler om de allergiske patienter.

Her har vi god erfaring i at sammenstrikke en plan, der passer til hunden, dens vilje til at blive behandlet(badet, dryppet osv.), familiens lyst og overskud til at pleje en allergipatient og ikke mindst den økonomiske situation.

Der er i Danmark en sammenslutning af dyrlæger, kaldet ”Dven”, med speciel interesse i hudsygdomme hos vores kæledyr.

Flere af vores dyrlæger er medlem af denne sammenslutning.

Dven har en rigtig god hjemmeside (www.dven.dk), som vi gerne vil henvise til. Her kan man som dyreejer læse mere udførligt om de forskellige lidelser.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.