Kastration af hanhund

Ribe-egnens Dyrlæger anbefaler, at hanhunde først kastreres omkring kønsmodning.

Det vil sige fra ca. 6 måneder for de små racer til omkring 1 år for de store hunderacer.

Medicinsk kastration af hanhunde

Kastration af hanhunde kan foretages på to måder, nemlig medicinsk og kirurgisk kastration. Ved den medicinske lægger man et implantat ind under huden på hunden. Dette foregår på samme måde som, når hunden bliver chipmærket. Fra implantatet udskilles et hormon, der virker hæmmende på hanhundens testosteronproduktion, og ca. 6 uger efter vil hunden opføre sig som en kastreret hanhund. Implantatets virkning afhænger delvist af hundens størrelse, med virkning fra 6 mdr. op til et år. Efter denne periode vender hundens kønsdrift tilbage til normal, dvs. kastrationen er kun midlertidig.

Kirurgisk kastration af hanhunde

Ved den kirurgiske kastration bliver hundens testikler operativt fjernet. Dette kræver naturligvis, at hunden kommer i narkose. Hunden forberedes til operation, ved at området foran pungen klippes og vaskes. Der lægges et lille snit foran pungen på ca. 3 cm., og begge testikler fjernes her igennem. Sædstrengen og de kar, der går til testiklen, ligger i en fælles hinde, og hele denne struktur underbindes. På denne måde er der ingen risiko for efterfølgende brok. Hudsnittet syes med sting i underhuden og efterfølgende limes huden, så der ikke er nogen sting, der skal fjernes.

I forbindelse med operationen får hunden smertestillende, som virker fra den vågner af narkosen og indtil næste dag. Herefter skal smerten stilles med tabletter, som udleveres ved afhentning af hunden.

Efter endt operation lægges hunden til overvåget opvågning, og den vil være frisk til at gå hjem 1-2 timer senere. Det anbefales altid, at hunden får en krave med hjem. 

Har du spørgsmål omkring behandlingen ved en kastration er du mere end velkommen til at kontakte os på 75 41 03 00, eller på [email protected]

Efter ca. 10 dage er såret helet tilstrækkeligt til, at kraven kan tages af.

Fordele ved kastration af hund:

  • Kønsdrift dæmpes
  • Tendens til at strejfe reduceres
  • Aggression overfor andre hanhunde reduceres
  • Øvrig dominant adfærd reduceres

Ulemper ved kastration af hund:

  • Øget tendens til overvægt
  • Operation og hermed forbunden risiko
  • Efterfølgende brug af krave
  • Hunden kan ikke bruges i avl

Læs mere om sterilisation af tæver her

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.