Narkose

Narkose hund & kat

Når din hund skal i narkose hos Ribe-egnens Dyrlæger skal den være fastet fra aftenen før. Hunden må gerne have vand stående natten over. Når hunden afleveres til operation, kommer den ind til en lille forundersøgelse. Her bliver hundens almene tilstand vurderet, og den får en såkaldt ”forbedøvelse” – en indsprøjtning med noget beroligende medicin.

Denne indsprøjtning betyder, at hunden skal have mindre narkose-middel, og derved belaster man ikke hundens kredsløb mere end højst nødvendigt. Eventuelle spørgsmål omkring operationen vil også blive afklaret i forbindelse med indlæggelsen.
Der vil desuden blive tilbudt en blodprøve af hunden inden narkosen. Denne viser dyrlægen, om der er begyndende lever-/ nyreskader eller blodmangel, som ikke kan opdages ved en klinisk undersøgelse.

Ved indlæggelsen lægges der et venekateter i hundens ene forben. Dette er en steril procedure, hvilket betyder, at et lille område på ca. 3x2 cm på forsiden af forbenet barberes og sprittes af. Venekateteret er en stor hjælp i en nødsituation, da man derved altid vil have adgang til blodbanen.

Gennem venekateteret gives narkosemiddel i tilpas mængde til, at hunden bliver slap og synkerefleksen ophæves. Herefter lægges en tubus (rør) ned i luftrøret på hunden, og den tilsluttes et inhalationsgasapparat. På denne måde vedligeholdes narkosen med en passende mængde narkosegas og ilt så længe, det er nødvendigt.

Under narkosen overvåges hunden dels visuelt og dels af elektronisk udstyr, der bl.a. måler pulsen, blodets iltmætning, mængden af CO2 i udåndingsluften og registrerer hundens vejrtrækninger. Ved længere operationer gives desuden væskedrop.

Efter operationen ligger hunden til opvågning - stadig med overvågning tilkoblet. Når hunden er vågnet lægges den i et opvågningsbur med tæpper om sig, da kropstemperaturen nemt kan dale lidt i forbindelse med en narkose.

Efter 1-2 timer efter opvågningen vil de fleste hunde være friske til at kunne komme hjem.

Narkose kat

Når din kat skal i narkose hos Ribeegnens Dyrlæger skal den være fastet fra aftenen før. Er katten vant til at have foder stående skal dette altså tages fra den sidst på aftenen dagen før. Den må gerne have vand stående.

Katten indleveres typisk om morgenen og sættes i et separat bur i et rum kun for katte. Her bliver den alt afhængig af operationen bedøvet med enten en injektionsnarkose eller injektion kombineret med inhalationsgas. Efter indsprøjtningen går der 5-10 min før katten er bedøvet. Kattens øjne er ikke som hos mennesker og hunden automatisk lukkede, når den er bedøvet, derfor får den en vandbaseret øjensalve i øjnene.

Efter operationen

Efter endt operation gives katten en injektion, der får narkosens effekt til at ophøre. Katten får derefter lov at vågne i rolige omgivelser.

Katten vil kunne være lidt sløv og slinger ved hjemsendelse, og det er en god idé at holde katten inde den første nat.

Dagen efter er de fleste katte helt sig selv efter narkosen.

Få mere information om narkose af hund og kat, ved at kontakte os på 75 41 03 00 eller på [email protected].

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.